Groepsreis naar de heilige berg Mt.Kailash

Tijdens deze avontuurlijke en spirituele reis naar West-Tibet verblijven we in ons eigen comfortabele tentenkamp, waardoor we ons dicht bij de natuur van Tibet voelen.

De 3-daagse pelgrimstocht (kora) rondom Mt.Kailash is niet alleen fysiek maar ook spiritueel een zeer bijzondere ervaring, die u uw leven niet meer zult vergeten.

Op onze tocht van ruim 2000 km zullen we genieten van de schoonheid van de Himalaya.
Op de terugweg van Mt.Kailash overnachten we aan de voet van ’s werelds hoogste berg de Mt.Everest.

Tijdens de mei/juni reis zult u bovendien het boeddhistische Saga Dawa festival meebeleven.

Inleiding
In het westen van Tibet ligt ten noorden van de meren Manasarovar en Rakshas Tal een vreemd gevormde berg die het landschap domineert, Mount Kailash. Zowel voor hindoes als voor boeddhisten is de berg geheiligd gebied en men gelooft dat het lopen van de ‘kora’, de pelgrimstocht, rondom de berg, goed is voor het karma en de ziel reinigt. Al eeuwenlang trekken pelgrims door het desolate landschap van west Tibet om nabij de berg te mediteren en de pelgrimstocht te volbrengen.
Ook in onze tijd nog trekken jaarlijks vele duizenden pelgrims, vanuit alle streken van India en Tibet naar de heilige berg Kailash om door het volbrengen van de pelgrimstocht hun ziel te reinigen.

Op deze 22-daagse reis trekken we vanuit Nepal in een kleine karavaan met ons eigen tentenkamp naar de meren Manasarovar en Rakshas Tal om vervolgens de ‘kora’ rondom de heilige berg Kailash te volbrengen.

Ons kamp bestaat uit een keukentent, een tent waarin we de maaltijden gebruiken, een douchetent, een toilettent en uiteraard individuele tenten. Onze eigen staf, de sherpa’s , verzorgen onze maaltijden. De door ons gebruikte materialen, tenten, matrassen, tafels en stoelen zijn van dezelfde kwaliteit die de professionele bergbeklimmersexpedities gebruiken.

Wij rijden met stevige terreinwagens (Toyota Landcruiser 4500) door het Tibetaanse landschap. Op weg naar Kailash nemen we de tijd om te wennen aan de hoogte en onderweg zullen we geregeld tijd nemen om een korte wandeling te maken. We proberen steeds de mooiste plekjes te vinden voor ons kamp.
Als we bij de heilige berg aankomen wordt ons tentenkamp overgeladen op yaks en lopen we in drie dagen de pelgrimstocht rondom Mount Kailash. De pelgrimstocht is echter niet alleen een sportief avontuur, ook voor ons zal het een spirituele ervaring zijn!
Op onze terugreis naar Nepal rijden we via Lhatse en slaan we ons kamp op nabij een andere heilige berg in Tibet, aan de voet van de hoogste berg van deze aarde, de Mount Everest.

Tijdens onze mei/juni reis wordt bij deze berg het Saga Dawa festival gehouden, waarbij de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha herdacht worden. We zullen dit festival dan meemaken en de pelgrimstocht lopen temidden van honderden Indiase en Tibetaanse pelgrims, een unieke belevenis!

Hoewel het Saga Dawa festival een spiritueel hoogtepunt is, zult u in ieder jaargetijde (zelfs in de winter !) pelgrims uit de hele boeddhistische en hindoeïstische wereld kunnen zien die de kora rondom de heilige berg Mt.Kailash lopen.

NB

Deze reis heeft een avontuurlijk en spiritueel karakter. Hoewel we ons best doen het onze reizigers zo geriefelijk mogelijk te maken, we reizen met ons eigen tentenkamp en met comfortabele en moderne terreinwagens, kunnen we op de tocht naar de heilige berg allerlei hindernissen tegenkomen die voor ongemak kunnen zorgen. Hier moet u op voorbereid zijn.
Deze reis is niet expliciet een wandelvakantie, het doel van de reis is echter wel het volbrengen van de ‘kora’ rondom Mount Kailash. Tijdens de pelgrimstocht zult u zien dat vele pelgrims al behoorlijk op leeftijd zijn en voor vele Indiase pelgrims is de hoogte net als voor ons een extra handicap. Voor hen is de pelgrimstocht echter werkelijk een spirituele tocht en het volbrengen van deze tocht betekent veel voor hen. Voor ons geldt dat misschien minder en zullen we meer op onze fysiek moeten vertrouwen. Hoewel de pelgrimstocht niet erg lang is, ruim 57 kilometer in drie dagen, heeft u voor deze tocht een goede gezondheid nodig en enige training is zeker aan te raden. Het wandelen op grotere hoogte (boven de 4000 meter) is beduidend vermoeiender vanwege de ijle lucht en tijdens onze pelgrimtocht moeten we een hoge pas over, de Drolma-la, met een hoogte van 5470 meter. Iemand met een normale gezondheid en enige mate van wandeltraining (dagelijks een uur wandelen gedurende een maand) kan de pelgrimstocht zonder al te veel problemen volbrengen. Mocht u twijfelen of uw fysieke gesteldheid voldoende is voor dit spirituele avontuur dan raden we u aan uw huisarts te raadplegen.

Kathmandu

Na aankomst in Kathmandu, de op 1600 meter hoogte gelegen hoofdstad van Nepal, verzamelen we onze koffers en rijden met de bus naar ons hotel, dat midden in het centrum van de stad ligt, op loopafstand van het beroemde Durbarplein.

Vanmiddag heeft u nog wat tijd voor uzelf. Misschien wilt u even bijkomen van de reis of toch maar even de stad in gaan? We nemen u graag mee.

Het diner, uiteraard authentiek Nepalees, gebruiken we in het hotel.

Na een stevig ontbijt gaan we op weg om in gezelschap van onze Nepalese gids de stad te bekijken. Enigszins onwennig is het wel, de overweldigende drukte in deze stad, aan de voet van de Himalaya. Straatventers vragen uw aandacht voor hun waren die ze voor zich hebben uitgestald en door de straten lopen de heilige koeien ongehinderd tussen het drukke verkeer door.

Het Durbar plein vormt het hart van de stad en daar maken we onze eerste wandeling. Het voormalig Koninklijk Paleis (Durbar) is een statig gebouw aan de oostkant van het plein. Vanuit het zuiden kijkt ‘de levende godin’ uit op het plein, vanuit haar paleis Kumari Chowk. Het Kasthamandap, ook aan de zuidkant van het plein, is het oudste gebouw van de stad Kathmandu en waarschijnlijk één van de oudste, houten gebouwen in de wereld. Het zou aan het einde van de 12de eeuw zijn gebouwd uit het hout van één enkele boom. Onze ochtend is goed gevuld.

Na de lunch, we moeten even wennen aan de kruidige Nepalese keuken, maken we een uitgebreide wandeling door de oudste en meest kleurrijke wijk van de stad. U komt hier niet alleen ogen te kort, het Nepalese straatleven is ook bijzonder geurig, vooral als u in de buurt van de groenten- en kruidenmarkt komt.

de weg naar nyalamKathmandu – Nyalam (Tibet)

Vandaag verlaten we de drukke stad Kathmandu en gaan op weg naar het noorden, naar ‘het dak van de wereld’. Het eerste deel van onze tocht vandaag rijden we door het prachtige landschap van Nepal. We zullen geregeld stoppen om van het landschap te genieten of een korte wandeling te maken langs de rijstvelden. Na het plaatsje Dhulikel gaat de weg omhoog, en slingert zich door de groene heuvels heen naar het plaatsje Kodari, gelegen aan de grens met Tibet. Hier nemen we afscheid van onze Nepalese gids en chauffeur. Na de douaneformaliteiten nemen we onze koffers mee over de ‘Friendship Bridge’, die de formele grens vormt tussen Nepal en Tibet. Aan de andere kant van de brug staat onze Tibetaanse gids klaar met stoere terreinwagens. Nadat we de koffers hebben ingeladen gaan we op weg naar het iets hoger gelegen Zhangmu. Het is maar een kort stuk maar u zult blij zijn met de terreinwagens want het is een weg die jaarlijks veel te lijden heeft van de regenval.

In Zhangmu, dat gelegen is op 2300 meter, moeten we door de Chinese paspoortcontrole. Denkt u eraan uw horloge gelijk te zetten met de Chinese tijd?

Van Zhangmu rijden we de Himalaya in en u zult zien dat het landschap binnen korte tijd dramatisch verandert, we rijden werkelijk het hooggebergte in. Het is maar een korte rit naar Nyalam dat op 3750 meter hoogte ligt, waar we aan het eind van de middag aankomen. We nemen onze intrek in het lokale guesthouse. ’s Avonds maakt u kennis met onze staf van Sherpa’s want zij bereiden voor ons de avondmaaltijd die we in onze ‘eetzaaltent’ zullen gebruiken.

nyalam stad dorpNyalam

Deze dag gebruiken we om enigszins te acclimatiseren aan Tibet en vooral aan de hoogte. We lopen door het kleine plaatsje Nyalam en maken een wandeling in de omgeving, om van het misschien wel letterlijk adembenemende landschap te genieten. Onderweg komen we misschien herders met geiten tegen of boeren die hun yaks aan het weiden zijn. We doen het bewust rustig aan en nemen de tijd vandaag. We hebben een flink hoogteverschil overbrugd en ons lichaam moet wennen aan de hoogte.

Onze maaltijden worden weer verzorgd door onze eigen staf van sherpa’s.

Nyalam – Saga

Onze expeditie gaat vandaag van start. Van Nyalam rijden we naar het noorden en nemen onze eerste bergpassen. De Tong-la (5120 meter) en de Lalung-la (5124 meter). Uiteraard stoppen we hier om van het fabelachtige uitzicht over ’s werelds hoogste bergketen te genieten.

Nadat we de Lalung-la zijn afgedaald verlaat onze expeditie de hoofdweg. We vervolgen onze weg naar het westen, naar de meren Manasarovar en Rakshas Tal en de heilige berg Mount Kailash. Het is geen bijzonder goede weg en we zullen onze snelheid aan moeten passen. Waarschijnlijk vindt u dat niet zo erg want het uitzicht over de Himalaya is bijzonder te noemen. In het zuiden is de Shisha Pangma (8012 meter) te zien die het landschap domineert. Het is de enige berg boven de 8000 meter die geheel in Tibet is gelegen. Een reden te meer voor een fotostop. Er zullen er vandaag nog wel meer volgen, want het landschap is van een overweldigende schoonheid. Een paar kilometer verder komen we langs de meren Peiku tso, gelegen in een weidse vlakte. Dan volgen we een nauwe gorge en beklimmen we opnieuw een pas voordat we bij de ferry aankomen die ons over de Yarlung Tsangpo zal brengen. In India groeit deze kleine rivier uit tot de machtige Brahmaputra.

Onze sherpa’s zijn ons vooruit gereisd en hebben het tentenkamp waarschijnlijk al opgezet tegen de tijd dat we in het stadje Saga (4600 meter) aankomen.

We gebruiken onze maaltijd in de al vertouwde ‘eetzaaltent’, die de komende dagen ’s avonds ook als huiskamer zal dienen. Ook de tenten waarin we voor het eerst zullen overnachten staan al voor ons klaar.

Saga – Paryang

We gaan vandaag vroeg op pad want er is veel te zien onderweg. Het landschap blijft van een imponerende schoonheid en dwingt ons regelmatig tot opnieuw een fotostop. Koffie hebben we ook aan boord en onderweg vinden we vast een mooi plekje om daarvan te genieten.

We hopen op extra helder weer vandaag want in het zuiden, aan onze linkerhand, ligt een aantal beroemde bergreuzen van de Himalaya, de Anapurna (8091 meter) zal waarschijnlijk niet te zien zijn, daarvoor ligt hij te ver aan de Nepalese zijde, maar de Ratnachuli (7035 meter) met daarachter de Manasiu (8156 meter) misschien wel. Maar ook de bergen aan onze rechterhand zijn reuzen, de hoogste berg vlakbij Saga meet ruim 6400 meter en vlak voor het dorpje Zhongba zien we in het noorden een berg van meer dan 7000 meter. Het zal vast wel lukken om een mooi plekje te vinden om de lunch te gebruiken.

Aan het eind van de middag komen we aan in de omgeving van Paryang (4750 meter) waar ons tentenkamp staat.

Paryang – Hor Qu

Vandaag wordt het een lange dag. Hoewel de weg voor Tibetaanse begrippen niet slecht is zullen we een aantal rivieren moeten oversteken en gewoonlijk kost dit extra tijd. Van Paryang volgen we een tijdlang de vallei van de rivier de Maquan He en regelmatig moeten we deze rivier en haar zijriviertjes oversteken met onze terreinwagens. Hoewel deze wagens daarop gebouwd zijn is het toch iedere keer weer een uitdaging en loont het de moeite om deze onvoorspelbare rivier tevoren goed te bekijken. Avontuurlijk is het zeker wel. Vlakbij de top van de Mayun-la, die slechts 4600 meter hoog is, moeten we opnieuw een riviertje oversteken. Voelt u eens hoe koud het heldere water is!

Van Zhongba naar Hor Qu, vlak bij het heilige meer Manasarovar, zult u zeker van het uitzicht genieten. Zowel naar het noorden als naar het zuiden ligt landschap dat u uw leven niet meer zult vergeten.

Aan het eind van de middag komen we aan in het dorpje Hor Qu (4600 meter), vermoeid maar vol indrukken van een bijzondere reisdag door het Tibetaanse landschap. Ook ’s avonds zult u van het landschap genieten!

Hor Qu – Tarboche

Vanmorgen rijden we het korte stuk van Hor Qu naar het Manasarovar meer, dat is gelegen op een hoogte van 4590 meter. De eerste aanblik op het meer zal u overweldigen, de kleur van het water is bij helder weer onwaarschijnlijk blauw en het uitzicht is ronduit fabelachtig te noemen!

De hindoes geloven dat het meer, dat al 1700 jaar geleden in Indiase geschriften werd genoemd, de aardse manifestatie is van de geest van de god Brahma en voor hen is het dan ook een heilige plaats. Vele honderden Indiase pelgrims lopen jaarlijks de ‘kora’ rondom het meer, een tocht die vier dagen in beslag neemt. Maar ook voor de boeddhisten is het Manasarovar meer heilig want zij geloven dat de koningin Maya, de moeder van Boeddha, door de goden gebaad is in het meer vlak voordat ze beviel van haar zoon. Misschien voelen ook wij iets van de mystiek die gezegd wordt om het meer te hangen?

In de middag rijden we naar het noorden. In Tarchen moeten we ons onderwerpen aan inspectie door de lokale (Chinese) autoriteiten. Afhankelijk van hun toestemming zullen we ons tentenkamp op mogen opslaan of moeten we verplicht onze intrek nemen in het lokale guesthouse.

Laten we er maar het beste van hopen want ons plan is om ons tentenkamp op te slaan in Tarboche. Daarvoor zullen we het begin moeten maken van onze pelgrimstocht, want onze stoere terreinwagens mogen niet verder komen dan tot Tarchen.

Tarboche

Het is een mooie wandeling van Tarchen naar Tarboche, en een belangrijke. Want in Tarboche staat de geheiligde ‘Tarboche Flagpole’. Deze mast wordt ieder jaar tijdens het Saga Dawa festival vervangen en de stand van de nieuw opgezette mast is een voorteken voor het volgende jaar; als de mast precies vertikaal staat is dit een bijzonder goed voorteken, het neigen van de mast richting de heilige berg Kailash wijst op hindernissen en als de mast van de berg weg leunt is dit een slecht voorteken voor het komende jaar.

Voor het ritueel van het opnieuw oprichten van de mast komen honderden pelgrims naar de heilge berg Kailash. Het is een hele ceremonie, die we tijdens de mei/juni reis van begin tot eind mee kunnen maken. En voor de Indiase en Tibetaanse pelgrims is dit een gebeurtenis die ze hun leven lang bij zich zullen dragen. Ook voor ons is het een unieke belevenis!

Pelgrimstocht rondom Mt.Kailash

  • Dag 1: Tarboche – Driraphuk
  • Dag 2: Driraphuk – Lham Chu
  • Dag 3: Lham Chu – Zutrulphuk

Na terugkomst van onze volbrachte pelgrimstocht rijden we van Zutrulphuk naar Hor Qu waar we ons tentenkamp hebben opgezet.

Hor Qu – Paryang – Saga – Lhatse

Vandaag verlaten we de Barkha vlakte en rijden we terug naar Paryang. Hoewel we deze weg al een keer eerder gereden hebben zal het uitzicht u waarschijnlijk niet vervelen.

We overnachten weer in de omgeving van Paryang.

Wederom bekend landschap vandaag maar we zullen er opnieuw van genieten. Aan het eind van de middag slaan we onze tenten op nabij Saga.

Een mooie rit vandaag. Na een lange rit door wijds Tibetaans berglandschap met wederom en aantal steile bergpassen dalen we plots af en rijden door een nauwe gorge die leidt naar een adembenemend uitzicht over de Raka Tsangpo. Daarna komen we door een vruchtbare vallei en zien we voor het eerst weer bomen. De Tibetaanse dorpjes hier zijn zeer pittoresk en we zullen dan ook geregeld een stop maken, nu eens voor een wandeling door een dorpje, dan weer voor een mooi uitzicht.

Aan het eind van de middag slaan we ons tentenkamp op nabij het plaatsje Lhatse (4050 meter).

Lhatse – Rongphu / Mt.Everest

Opnieuw een prachtige rit vandaag. Van Lhatse rijden we vrijwel recht naar het zuiden en het uitzicht op de Himalaya wordt in de loop van de dag steeds adembenemender. In de ochtend nemen we de Gyatso-la (5220 meter) vanwaar het uitzicht toch wel bijzonder te noemen is. Niet lang daarna is bij helder weer in de verte ’s werelds hoogste berg, de Mount Everest, (in het Chinees wordt de berg de Qomolangma genoemd) voor het eerst te zien. Uiteraard een reden om te stoppen.

Dan volgt opnieuw een hoge pas, de Pang-la (5120 meter). Vanaf hier is het uitzicht op de machtige Himalaya werkelijk indrukwekkend en bij helder weer is niet alleen de Mount Everest te zien, maar ook de Malaku, de Lotse en de Cho Oyu met zijn karakteristieke vorm. We dalen de pas af naar de vallei en volgen deze verder naar het zuiden. Mount Everest verdwijnt uit beeld maar verschijnt een tijd later weer en blijft dan in zicht tot we bij het hoogst gelegen klooster van de wereld, Rongphu, aankomen waar de berg het landschap overweldigend domineert.

Voordat we onze avondmaaltijd in ons tentenkamp bij Rongphu gebruiken, rijden we nog even naar het basiskamp van de Mount Everest, een kilometer of acht verder de vallei in. Het is een must om het heuveltje bij het kamp te beklimmen en temidden van de gebedsvlaggen de Mount Everest te bewonderen.

Rongphu – Nyalam

Vandaag rijden we via Old Tingri terug naar Nyalam (3750 meter), de plaats vanwaar we onze expeditie zijn gestart. Het uitzicht op de Himalaya blijft adembenemend en op onze laatste pas, de Lalung-la zult u misschien moeite hebben met het afscheid van de majesteuze bergketen want al deze dagen heeft de Himalaya de hoofdrol gespeeld in ons leven.

In Nyalam nemen we weer onze intrek in het Snowleopard Guesthouse. Misschien voelt het slapen in een bed wat onwennig. Gelukkig wordt onze laatste avondmaaltijd bereid door onze eigen staf van sherpa’s die wij vanavond voor het laatst zien.

Nyalam – Dhulikel (Nepal)

Vanmorgen nemen we afscheid van onze sherpa’s, zij blijven achter in Tibet. Onze gids brengt ons met onze terreinwagens, eerst naar Zhangmu waar we de Chinese douane passeren en vervolgens naar de ‘Friendship Bridge’, op de grens met Nepal. Hier moeten we helaas afscheid nemen van onze Tibetaanse gids en de chauffeurs die ons ruim 2100 kilometer door het Tibetaanse landschap hebben gereden.

Over de brug staat onze Nepalese gids op ons te wachten en na de douane formaliteiten gaan we op weg naar Dhulikel, een klein dorpje aan de voet van de Himalaya.

Vanuit ons hotel in Dhulikel hebben we een panoramisch uitzicht op de ons nu zo bekende bergketen. Vanmiddag heeft u nog wat tijd aan uzelf, misschien wilt u een uitgebreid bad nemen of loopt u liever even het dorpje in?

Dhulikel – Kathmandu

Vanochtend rijden we naar Kathmandu, slechts een korte rit. Na aankomst in de hoofdstad van Nepal checken we in in het hotel.

Na de lunch nemen we u graag mee de stad in om de benen te strekken. Misschien bent u nog op zoek naar wat leuke souvenirs?